Intro Kepada Penulisan Research Paper (Conference, Journal & Technical Paper)

2012-12-06 15.48.57-2

Salah satu daripada aktiviti pelajar-pelajar post-graduate (Master atau PhD) adalah menulis research paper. Ada bebeberapa kategori research paper, sebahagian daripadanya adalah; conference paper, journal paper dan technical paper.

Conference paper adalah a vehicle untuk para penyelidik dan saintis untuk berjumpa dan membentangkan hasil kerja mereka. Kertas kerja conference membentangkan penyelidikan yang sedang dijalankan, sedikit results dan plan untuk meng-extend-kan findings dalam research mereka. Biasanya para professor dan lecturers turun ke satu-satu conference untuk ber-mingle around dengan kawan-kawan tanpa merisaukan sangat tentang pembentangan. Setting conference pun relax. Yang penting, semua saintis dapat berjumpa, berbincang dan berkongsi cerita berkenaan dengan…sains! Of course sains! Okay, kadang-kadang golf, memancing dan mencandat sotong. Paling penting adalah untuk establish network among peers yang berlainan universiti atau industri. Conference paper diterbitkan dalam bentuk prosiding conference tersebut.

Journal paper boleh dilihat sebagai extension kepada conference paper. Formatnya kadang-kadang sama. Yang membezakan antara keduanya adalah ‘rigour’. Ya, rigour. Apa tu? Rigour ni bermaksud the in depth discussion on related literatures, methods, results and its impact. Ia tidaklah sesantai conference paper. Walaubagaimanapun, conference paper yang mempunyai rigour boleh di-upgrade terus kepada journal paper. Penulisan journal tu biasa saintis buat, cuma ada satu lagi topik hangat, “nak publish kat journal mana?”. Yes. Soalan bonus. Setiap research group ada journal favourite mereka. Apa-apa pun, di Malaysia, saintis kita mempunyai kecenderungan untuk menerbitkan journal paper mereka di journal yang diindeks oleh Scopus dan ISI Thomson. Selain daripada menjadi sumber citation, kedua-dua database ini digunakan untuk menilai performance seseorang saintis.

Kembar journal paper adalah Technical Paper. Journal paper diterbitkan oleh journal publisher, manakala technical paper diterbitkan oleh lab tempat saintis itu bekerja ataupun sebagai report penyelidikan. Beza technical paper dengan journal paper adalah indexing. Biasanya technical paper tidak diindeks oleh Scopus dan ISI Thomson. Panjang ceritanya, tapi dipendekkan cerita, journal publisher perlu membayar fee kepada Scopus dan ISI Thomson supaya journal mereka diindeks dan mendapat citation meluas dari segenap dunia. Fuh. Tapi jangan gusar, selagi technical paper itu bermanfaat dan memberikan significant contribution kepada scientific community, Google akan indeks-kan technical paper tersebut untuk mendapat citation yang meluas.

ProTip:

Apabila menulis research paper, jangan bermula daripada Abstract, Intro, Literature Review. Mulakan dengan Methods, Results, kemudian Literature Review, Intro, Conclusion barulah Abstract.

Sebelum menulis research paper, pastikan results dah ada.

Jangan risau berkenaan word processor. Kalau anda ada Word, gunalah Word. Kalau anda suka LaTeX, guna LaTeX. Saya suka guna Notepad. Cool kan? Hasilnya, ada la juga beberapa publications. Boleh semak di sini.

Okay itu saja hari ini. Wassalam!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s